כמיטב המסורת נתחיל עם המספרים שלא כולם יודעים: לפי נתונים של רשויות המס רשומים בישראל מעל 25,000 איש העוסקים בהפקה וארגון של אירועים מכל סוג, הנתון הנ"ל מתייחס לשנים 2020-2022.
בשנת 2024 אנשי מקצוע מהתחום טוענים שהמספר חצה כבר את ה-30,000.
בשנת 2023 הוגשו לחברות הביטוח מעל 1200 תביעות העוסקות ברשלנות של מארגני ומפיקי אירועים.
נתון נוסף שבידנו:
בבתי המשפט בישראל בשנתיים האחרונות דנו ביותר מ-350 תיקים העוסקים בתביעות של מארגני ומפיקי אירועים, למה הנתונים הנ"ל הזה חשובים? ע"פ חברות הביטוח מעל 65% מהאנשים העוסקים בתחום הפקת ומארגני אירועים, אינם מחזיקים בביטוח כלל.
מדינת ישראל אוהבת אירועים וכפועל יוצא משנה לשנה ישראלים רבים מצטרפים לתחום ההפקת וארגון אירועים ולוקחים על עצמם אחריות שכן האירוע יהיה בדיוק כפי שתכננו, שיישאר למזמיני האירוע "טעם טוב" מהאירוע שאורגן והופק עבורם וכמובן שמשתתפי האירוע יתרשמו מהאירוע ויוכלו בעצמם לשכור אותך כמפיק ומארגן אירועים לאירוע הבא שלהם, כמפיק אירועים אתה יודע שיש לך "המון על הראש", שכל האירוע יהיה מושלם בדיוק כפי שתכננת, שכל אנשי המקצוע שאיגדת עבור האירוע יפעלו בהרמוניה מושלמת לטובת האירוע.
שתקבל מחמאות על הקייטרינג ששכרת לאירוע, על המוזיקה המושלמת שהתקליטן ניגן באירוע, על התפאורה שעוצבה בדיוק בטעם הנכון, על בחירת הלוקיישן המושלם המתאים בדיוק לאופי האירוע, על סידורי הפרחים על השולחנות ואפילו על המזכרות הקטנות שמקבלים האורחים בסוף האירוע כדי שיזכרו מי הפיק את האירוע הזה.
לצד כל הנ"ל קיימים גם סיכונים רבים, תחום הפקת אירועים טומן בחובו סכנות רבות ואין להקל בו ראש.
שמדובר בהפקת אירועים שכמות המשתתפים בה גדולה עולה גם הסיכון לנזק לכל רכוש או גוף של המשתתפים נזק לצד שלישי, וגם נזק שאתה כמפיק האירוע יכול לגרום בתום לב ללא ידיעה.
לאחרונה התקבלו פניות רבות במשרדינו ממפיקים ומארגני אירועים על כך שהם נשכרים ע"י אנשים וגופים שונים על מנת להפיק להם את האירוע.
כולם ככולם נתקלים באותה שאלה: "יש לכם ביטוח"?
לא רובם יודעים לענות על השאלה הזאת ורובם לא יודעים בכלל שניתן לרכוש ביטוח עבור מפיקי ומארגני אירועים.
אז אנחנו ברק ביטוח החלטנו "להרים את הכפפה" ולכתוב לכם מאמר מפורט ככל הניתן שמסביר לכם איזה ביטוח אתם מפיקי ומארגני אירועים זקוקים, ומה הכיסויים הביטוחי שניתן לרכוש.
ביטוח אחריות צד שלישי למפיקים
ביטוח אחריות כלפי צד שלישי הוא כיסוי שמוכר לכולנו גם מעולם הרכב, כיסוי צד שלישי בפוליסה נועד להגן עלינו לכל מקרה שהתרחש בזמן עבודתנו שקורה כאן ועכשיו וראיתם אותו באופן מיידי.
דוגמא – איש הגברה ששכרתם מטעמכם לצורך הקמת והצבת רמקולים באירוע מסוים, במהלך העבודה אותו איש מקצוע חביב גרם נזק בסביבת העבודה, זה נזק שהתרחש במהלך העבודה שקרה כאן ועכשיו, במקרה כזה גם איש המקצוע ששכרת מטעמכם יהיה חשוף לתביעה, וגם אתם כמפיקי האירוע – כי איש מקצוע הגיע מטעמכם.
שמדובר בהפקות אירועים רבי משתתפים הסיכון עולה, ולכן כיסוי כלפי צד שלישי הוא כיסוי חובה עבור מפיק האירועים.
אחריות מקצועית למארגני ומפיקי אירועים
ע"פ ההגדרה המקצועית ביטוח אחריות מקצועית הוא ביטוח המתאים בדרך כלל לבעלי מקצועות חופשיים, כמו – רופאים, עורכי דין, מהנדסים, אדריכלים, ביטוח זה נועד לכסות ולהגן על המפיקה בגין אנשי מקצוע אותה שכרה ושנותנים עבורה שירות מקצועי.
פוליסה אחריות מקצועית מותאמת לכל איש מקצוע לפי עיסוקו הספציפי, הפוליסה מפרטת את כל סוגי המעשים והמחדלים המכוסים בפוליסה ואת הפיצוי (גודל האחריות) שניתן לתבוע.
הפוליסה כמובן כוללת גם מימון של ייצוג משפטי של המבוטח, כמובן ביטוח אחריות מקצועית דורש מכל איש מקצוע להציג ולהחזיק רישיון או הסמכה בתוקף עבור הפעילות שהוא מבצע.
שמדובר במפיק ומארגן אירועים כיסוי אחריות מקצועית מקבל משמעות כפולה מעבר לסיכונים הקיימים לכל צד שלישי כפי שציינו מעלה, הינכם יכולים לגרום לנזק כספי באירוע או
בשפת הביטוח:
"נזק פיננסי טהור" נתחיל בהגדרה: נזק פיננסי טהור, נזק פיננסי טהור הוא נזק שאינו כרוך בפגיעה פיזית ברכוש או בגוף, אלא נובע מהפסד כלכלי של מניעת רווח עתידי או ביצוע עסקה לא כדאית.
קבלו סיפור מהשנה האחרונה:
בתחילת שנת 2024 יבואן ממתקים גדול מצפון הארץ זכה להפיץ ולשווק כמה מוצרי מתיקה מיצרן אירופאי גדול, לצורך שיווק והפצת המוצרים בישראל, שכר היבואן את שירותיו של מפיק אירועים שיפיק לו את אירוע ההשקה עבור אותם המוצרים, אירוע שאליו הוזמנו כל סיטונאי הממתקים בישראל, כמקובל וידוע באירועים מסוג זה נוצרים קשרים עסקיים רבים בין האורחים ואותו יבואן ציפה בהתרגשות לקבל כבר במהלך האירוע הזמנות גדולות עבור אותם מוצרים, לאחר שארגן ודאג לכל אנשי המקצוע הקייטרינג אותו שכר המפיק לא הגיע לאירוע ככה שהאירוע עבר ללא הגשת אוכל וכיבוד לאורחים, אורחים רבים התאכזבו ונפגעו "מרמת האירוח" של אותו יבואן גדול ונטשו את האירוע מאוכזבים.
ואותו יבואן גדול נשאר ללא הזמנות למוצרים החדשים וקשריו העסקיים נפגעו, ובשפה הביטוחית – נגרם לו "נזק פיננסי טהור".
אי הגעת הקייטרינג גרמה לו לנטישת האורחים ומנעה ממנו לקבל הזמנות וליצור הכנסה העתידית.
כמובן שאותו מפיק אירועים נתבע בימים אלה בבית המשפט עבור הנזקים הכספיים שנגרמו ליבואן.
נספח קיום ביטוחים(ידוע בשמו גם כאישור קיום ביטוח)
שמעתם את "המושג" הזה ולא ידעתם מה זה? הנה ההסבר
נכון להיום בישראל לשנת 2024 לא ניתן לבצע שום אירוע בשטח פרטי או שטח השייך לרשות מקומית כלשהי מבלי להציג נספח קיום ביטוח, נספח קיום ביטוח או אישור קיום ביטוח הוא מסמך משפטי נפוץ הקיים בין גורמים עסקיים שונים המעוניינים לבצע פעילות עסקית.
ברוב המוחלט של המקרים אותו אישור מיוחל משפיע ישירות על קבלת אישור לביצוע האירוע מכל גורם מאשר כלשהו כמו משטרה, העירייה, כיבוי אש וכדומה.
שכן במקרים מסוימים בלעדי אותו אישור מפיק האירוע יכול להיתקל בקשיים בגין כספיים המגיעים לו במקרה הטוב ובמקרים הפחות נעימים ביטול האירוע לאלתר ע"י הגורמים שצוינו מעלה.
תפקיד אותו אישור הוא לוודא שיש כיסוי ביטוחי ראוי אל מול אותו גורם המבקש את האישור, נוסח האישור נכתב בדרך כלל ע"י עורך דין המתמחה בביטוח או יועץ ביטוח אותו שכר מבקש האישור.
לפניכם דוגמא טובה:
יבואן רכב פרסם מכרז עבור השקת רכב חדש ומחפש מפיק שיפיק לו את אירוע ההשקה, מיד לאחר זכיה במכרז אתם כמפיקי האירוע תדרשו כחלק מתנאי המכרז להציג ליבואן הרכב אישור קיום ביטוח חתום ע"י חברת ביטוח מורשת בישראל, בהעדר מסמך כזה או אי המצאת מסמך כזה שכולל בתוכו את כל הכיסויים הרלוונטיים אותם דורש יבואן הרכב, יבואן הרכב עלול לבטל במקרה הטוב את זכיית המפיק במכרז ובמקרה הפחות נעים לעכב כספים המגיעים למפיק עד המצאת אישור קיום ביטוח מספק.
מפיקים ומארגני אירועים רבים מבצעים פעילות עבור גופים רבים, כמו יבואני רכב, משרדי הייטק, הרמות כוסית עבור חברות כאלו או אחרות, הפקות אירועים כמו חתונות והשקות של מוצרים חדשי. כל הנ"ל שוכרים יועצי ביטוח להם דרישות וכיסויים מיוחדים עבור כל פעילות אותה מבצע המפיק, כלומר: דרישות הביטוח שונות עבור כל אירוע.
לכן במרוצת השנים ובעקבות ידע ומיומנות בענף העסקי בישראל ניתן להפחית את הדרישות ואף לדון עם יועצי הביטוח בגין הדרישות שלהם, אנו נתקלים לא פעם בדרישות עבור סכומי ביטוח שאינם מתאימים לפעילות האירוע המבוטח וכתוצאה מכך המפיק סופג הוצאות כספיות מיותרות שאינן תואמות את היקף האירוע.
לעיתים קרובות יש לדון עם אותו יועץ ביטוח ובכך להוריד את הדרישות שבאופן ישיר עשויות להוזיל את העלויות של המבוטח שלנו.
ביטוח חבות מעבידים למפיק אירועים
כמו תמיד נתחיל בנתונים לפי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) ומנהל הבטיחות התעסוקתית במשק הישראלי בשנים 2019-2018 היו תקופות שיא (שלילי) לעובדים שנפגעו במסגרת עבודתם.
ב-2016 נהרגו כ-50 עובדים במסגרת עבודתם.
ב-2019 נהרגו כ-30 עובדים במסגרת עבודתם.
ב-2018 נהרגו כ-70 עובדים.
הנתונים הנ"ל מתווספים גם לתאונות עבודה שלא הסתיימו באבדות נפש, כמו פציעות, נכויות ומחלות מקצוע.
גם בתאונות אלה המספרים עדיין גבוהים (כ-10,000 תאונות עבודה בשנה).
נתון נוסף שחשוב לציין לפי נתוני חברת הביטוח, מכל חמישה פוליסות של עסקים לפחות שניים מהם יתמודדו עם תביעות עובדים.
- האם ידעת כבעל עסק שעובד שנסע הביתה מהעבודה ונפצע הוא באחריותך?
- האם ידעת כבעל עסק שעובד שנמצא בדרכו לעבודה הוא באחריותך?
אתם בטח חושבים לעצמכם, אם העובד נפגע אצלי במהלך העבודה, אז שיתבע את ביטוח לאומי הוא צריך לדרוש מהם את הפיצוי, וזה נכון(בערך).
ביטוח חבות מעבידים למפיקים ומארגני אירועים בא להגין עליכם במקרה שעובד נפגע במהלך העסקתו או בגין מחלה שהתפתחה במסגרת עבודתו.
ביטוח חבות מעבידים מכסה את עלויות ההגנה המשפטית להם נזקק בעל העסק במקרה של תביעה מעובד שנפגע, עלויות אלה כוללות הגנה משפטית, שירותי עריכת דין, תשלומי שכר טרחה שונים לאנשי מקצוע כדי לברר את פגיעת העובד.
לפניכם דוגמא טובה: עובד הנפגע במהלך עבודותו בעיניים חברת הביטוח שוכרת מטעמה רופא מומחה לעיניים שייתן לה חוות דעת רפואית על מצב עיניו של העובד – גם מקרים כאלה מכוסים במסגרת חבות המעבידים.
בנוסף, צריך גם להבין את כיסוי חבות מעבידים לעומת הביטוח הלאומי.
כמו שכתבנו למעלה בקרות מקרה של פגיעה בעבודה ובעקבות כך העובד מגיש תביעת כנגד המעביד פוליסת חבות מעבידים מכסה את כל ההוצאות המשפטיות והפיצויים אותם קבע בית המשפט. פוליסת חבות מעבידים אינה תחליף לביטוח לאומי ותפצה את כל הסכומים אשר מעבר לפיצוי אותו יקבל העובד מביטוח לאומי, וזאת כמובן שעל המעביד לשלם ביטוח לאומי על עובדיו ע"פ חוק.
גם מקרים של מחלות מקצוע שהתגלו לעובדים במהלך עבודותו נחשבים "כפגיעת עבודה" וגם מפני מקרים כאלה פוליסת חבות מעבידים מגנה על בעל העסק.
לפניכם דוגמא טובה: עובד המועסק בסביבה רועשת במיוחד ושמיעתו נפגעה יכול לתבוע את המעביד בגין ירידה בכושר השמיעה.
כיסוי חבות מעבידים בפוליסה עסק הוא כיסוי שלדעת רבים הוא כיסוי "חובה" ואין לוותר עליו בשום אופן. המחיר לכיסוי לחבות מעבידים נקבע ע"פ כמות העובדים המועסקים בעסק ושיוך פעילותם, כמו עובדי כפיים, עובדים מקצועיים, עובדי מנהלה, שליחים וכו'.
כיסוי חבות מעבידים עבור מפיקי אירועים מקבל משמעות יתרה, מפני שהסיכון הוא גבוהה מאוד משאר המקצועות, העובדים בהפקות אירועים באופן כמעט קבוע נמצאים תחת פעילות פיזית ולא עבודה משרדית ולכן הסיכון גדל מעבודה שגרתית אחרת, לכן אין להקל ראש בכיסוי זה.
ותמיד לזכור: כל עוד מועסקים עובדים שכירים – כיסוי חבות מעבידים הוא כיסוי חובה.
אז כמה עולה ביטוח עבור מפיק ומארגן אירועים?
עלות הביטוח למפיק אירועים משתנה ונגזרת משלל נתונים אותם מוסר בעל המפיק לחברת הביטוח, בחלק מהמקרים טווח המחירים יכול לנוע בין אלפי שקלים לשנה ועד עשרות אלפי שקלים לשנה, הכל בכפוף לנתונים של המפיק.
אילו שאלות נשאלות בתהליך ההצעה לביטוח:
- כמה אירועים הנך מפיק בשנה?
- מי הם הלקוחות העיקריים שלך?
- האם הנך מפיק עבור אנשים פרטיים או גופים עסקיים?
- איזה סוגי אירועים הנך מפיק? חתונות? הרמות כוסית? הפקות אירועים עבור ועדי עובדים? פרויקטים לוגיסטיים?
- האם היו תביעות בעבר?
כל אלה הם רק חלק מהשאלות אותם אנו ברק ביטוח נשאל על מנת להתאים לך בדיוק את פוליסת המפיק שאתה צריך המתאימה לצרכיכם.
לסיכום,
מעבר לסיכונים הרגילים שחשוף אליהם המפיק חשוב לזכור שהפקת אירועים ובפרט הפקת אירועים המונית טומנת בחובה סכנות רבות, שעלולה לחשוף אותך כמפיק האירוע לתביעות רבות, ולכן אין להקל ראש ולהתרשל בעשיית הביטוח, מוזמנים לפנות אלינו כדי לקבל מידע נוסף והצעת מחיר.
שלכם,
צוות רק ביטוח.